En opeens was daar Temu

Een Chinese Bond-Girl in Bikini dus. Zo verleidelijk als Venus zelf. Maar volgens de Hollandse Handels Elite bespioneert ze ons via elk door Temu geleverd product. En de politiek is het daar natuurlijk mee eens. Ze schijnt te spioneren voor de Chinese KGB. Zegt en schrijft men. Ik vraag me alleen af wat ze van me te weten denkt te komen dat ze daar al niet hééél lang weten.
Zo goedkoop dat retourneren niet loont
Daar zouden dan kortingen van 50 tot 85 procent tegenover staan. Geeft China dat zomaar weg? Natuurlijk niet. China maakt bijna alle producten die wij in huis hebben en gebruiken. Of daarbuiten. In losse onderdelen of kant en klaar. Die worden besteld en betaald door importeurs en fabrikanten van overal ter wereld. Ronduit gezegd: de tussenhandel en zelfs de fabrikanten van voorheen. Sterker nog: om het daar te kunnen laten maken gaat er heel wat van onze know how naar het Land van de Rijzende Zon. Dat was precies wat ze daar altijd al hebben gewild. Know how. Niet alleen om ná te maken, maar liefst meteen een stuk beter en moderner. Als we daar niet tegenop kunnen, verdienen we niet beter.
Bestaat die spionage of is ze verzonnen?
Dus wat zoekt die bikini-spy dan nog bij ons consumenten? Als ze echt bestaat. En niet is verzonnen door de concurrentie hier. Wat mij trouwens geen barst kan schelen. Zolang ik dat niet wil kan ze geen kwaad en die kortingen wil ik wel. Met weggeefprijzen kan ze me zonder moeite verleiden. Want wat kan een auto-mat nu van me weten komen? M'n schoenmaat? Mijn rijstijl? En een pakje tandenstokers? M'n DNA? Wat ik graag lust? Lijkt me sterk. Mijn adres, mijn bankrekening en m'n leeftijd. Die is zo hoog dat ik in dit land toch niks meer in de melk te brokkelen heb. En als dat toch mogelijk zou zijn, echt iets verraden dat ze daar nog niet weten, kan ik niet. Want ik zit nìet Facebook, noch op Instagram en al helemaal niet op Tiktok.
Marketing en Reclame?
Mijn aankoopgedrag dan. Mogelijk interessant voor hun marketing- en reclame strategie. Ten eerste heb ik daar in minstens twintig brochures en artikelen over gepubliceerd. Mensen informeren was mijn vak. Imagovorming mijn specialisatie. Weliswaar erg lang geleden, maar toch... En ten tweede is de huidige generatie bezig al die wielen helemaal opnieuw uit te vinden. De babies die daar wel degelijk tussen zaten, zijn met het badwater weggegooid.
Hoe is het westen ooit zover gekomen?
Misschien is China wél nieuwsgierig naar ónze geschiedenis. Hoe we verkregen wat we nu hebben. Nou daar zijn ze inmiddels beter van op de hoogte dan wijzelf. Ze maken bijna alles voor ons. Geassembleerd of in onderdelen. Hun overgebleven vraag was: "Hoe krijgen we het goedkoop daar?" Bij ons in huis dus. Welnu daar hebben ze een goed antwoord op gevonden. Kun je nagaan wat ze met Ai hadden kunnen bereiken. Of straks nog gáán bereiken.
Niets nieuws onder de zon
Zoals de Japanners in de jaren '60, '70 en '80. Die hadden de oorlog toch verloren?! Nu maken ze zelfs onze meest gekochte auto's. Ik heb er al 17 jaar zo één. Na pakweg 20 andere tot 100.000 km. De eerste Hybride. 1 op 20 en nooit kapot. 230.000 gereden en nog steeds dezelfde batterij-opslag. Kàn 180, maar dan pakt oom agent ‘m af. Waarom zijn andere fabrikanten alsmaar aan het zoeken naar de batterij die ik al heb? En die in Noorse taxi's heeft bewezen de 300.000 te kunnen halen. Als dat zo is, zal hij mij overleven. Daarom ben ik eindelijk zo verstandig om deze auto te houden.
Sociaal gedrag en tijdverdrijf?
Misschien is ons bikini-spionnetje jaloers op ons moderne familieleven. Zou ik niet zijn, maar goed. Het onze is anders dan gemiddeld maar ook geen voorbeeld van ongewone criminaliteit en veroveringsdrift. O ja, misschien wil ze meer weten over hobby's. Dat ik in pakweg 75 jaar aardig handig ben geworden als knutselaar kàn mijn afname van Chinese DHZ- spullen bevestigen. Maar of ik die nu via onze DHZ koop of bijna een factor 5 tot 10 goedkoper zal mijn spionnetje niks uitmaken. Maar mij wel!
De spionerende Airfryer
Ho! wacht even!! Een half jaar gelden hebben we, weliswaar niet bij Temu, in goed overleg een Airfryer gekocht. Zou zeker die op de foto kunnen zijn. Het apparaat kan zomaar vanuit de keuken ons hele dagelijks leven overzien, zo waarschuwt ons de journalistiek. Dus als we friet eten of kroketjes dan stuurt dat ding alles wat het te weten is gekomen naar Hongkong of Peking. Zullen ze daar veel mee kunnen. Welke TV zender het meest bekeken wordt, of we met mes en vork eten, wat ik als verlate Digitaal op mijn iMac zit te stuntelen. Allemaal hartstikke interessant. Hebben we daar bezwaar tegen? Niet zolang iedereen daar met veel eenvoudiger middelen ook achter kan komen.
Facebook of Instagram? Doen we niet aan om redenen van privacy en tijdgebrek.
Maar waarom heeft die Chinese KGB dan niet even op Facebook gekeken bij wie dat wèl kan. Of op Instagram? Kom nou, dat hebben ze heus wel. De hele wereld etaleert z'n hele hebben en houden op de sociale media. Wat heet… ook op TikTok sinds een paar jaar. Nota bene door Chinese digitalen zelf in elkaar gesleuteld en bestuurd. En Rutte maar piepen: niet doen, gevaarlijk, beïnvloeding, noem maar op. Het komt uit China… Dat kwam Corona ook. Ze waren er daar ook niet blij mee.
Going Up with the Jones
Kopen van wat of waar dan ook heeft altijd wel zo z’n risico’s. Zonder zelfbeheersing ga je aan de drank, de stuf en tenslotte failliet. En de allerslechtste raadgever heet STATUS. Ofwel meer betalen voor dingen die je niet nodig hebt. En waar je dan ook nog meer voor betaalt dan je buurman heeft gedaan. In mijn vak heette dat Going Up with the Jones.
Welnu, je kunt ons Temu-spionnetje van alles betichten maar dáárvan niet.